Visoko školstvo od oktobra i u Priboju, prvoj generaciji studenata besplatna školarina

Visoko školstvo od oktobra i u Priboju, prvoj generaciji studenata besplatna školarina

Priboj će, juče je definitivno dogovoreno, od oktobra dobiti prvu visokoobrazovnu ustanovu u kojoj će se školovati inženjeri mašinstva, a koji bi trebalo da predstavljaju kadrovsku budućnost FAP-a i još nekoliko ovdašnjih firmi.

Razgovori o otvaranju jedinice Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija iz Trstenika u Priboju u utorak su krunisani dogovorom koji ide u korist mladima ovog kraja, ali i ovdašnjoj privredi a naročito FAP-u od čijeg oporavka zavisi ekonomska sudbina celog Polimlja . Škola sa studijskim programom “proizvodno mašinstvo” će biti smeštena u kompleksu Slobodne zone Priboj koja, kao i pogoni FAP-a, pruža mogućnost dualnog obrazovanja.

-Imali smo ogromnu podršku Vlade Srbije u formiranju Slobodne industrije zone pre tri godine i sedam firmi koje sada posluju u njoj. Očekujemo ugovor i sa jednom od najboljih domaćih kompanija i nova radna mesta za Pribojce. Takođe se stvaraju uslovi za ulazak FAP-a u sistem odbramene industrije Srbije. Dolazak visoke školske jedinice mašinskog smera u Priboj je novi znak velike podrške države Priboju i još jedan korak u jačanju ekonomske situacije u našoj opštini – poručio je narodni poslanik iz Priboja Krsto Janjušević.

Otvaranje jedinice Visoke tehničke mašinske škole strukovnih studija iz Trstenika, čulo se juče, jedan je od koraka da se u Polimlju zadrže mladi. Ukaže li se u budućnosti potreba za drugim diplomama, rekli su predstavnici škole, u Priboju će biti otvoreni i drugi studijski programi.

Svim brucošima prva godina studija će biti potpuno besplatna, s tim što će troškove 30 prvoupisanih finansirati lokalna samouprava, a ostalih škola.

-Opredelili smo se za ulaganje u obrazovanje jer je to najbolji mogući način da podstaknemo razvoj Priboja, – kazao je predsednik opštine Lazar Rvović.

IZVOR:BLIC.RS

Comments are closed.