Sve jači turizam na srednjem i donjem Dunavu

Sve jači turizam na srednjem i donjem Dunavu

Dunav je već godinama turistički jedna od najzanimljivijih destinacija u Srbiji, a nedavno je završen i regionalni projekta za jačanje prekograničnog turizma na srednjem i donjem Dunavu.

Ovaj projekat je trajao čitavih devet godina sa ciljem jačanja prekograničnog turizma i podsticaja ekonomskog razvoja u Dunavskom regionu kroz unapređenje konkurentnosti u sektoru turizma u podunavskim zemljama.

– To, između ostalog, podrazumeva jačanje međugranične saradnje u oblasti turizma, unapređenje turističke ponude i stvaranje novih radnih mesta u sektoru turizma. Uspešno osnivanje i rad Dunavskog centra za kompetenciju (DCC) je od presudnog značaja za održivost onoga što je na tom polju postignuto – rekla je Kete Brakan vođa projekta na kom su u Srbiji radili Dunavski centar za kompetenciju u okviru GIZ-a, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija ali i nacionalna turistička organizacija i brojni eksperti.

Među značajnim aktivnostima izdvojili su se unapređenje i razvijanje EuroVelo 6 rute, kao i aktuelni rad na EuroVelo 13 ruti. Unapređenjem uslova za biciklizam i kruzing ponude skrenuta je pažnja turista na kulturno-istorijsku ponudu Srbije, poput restaurirane Golubačke tvrđave. Kroz razvoj kulturne rute Put rimskih careva i dunavski put vina, koja obuhvatala 21 rimski i 13 vinskih regiona u pet zemalja, ostvaren je značajan doprinos turističkoj ponudi Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bugarske i Rumunije.

IZVOR:BLIC.RS

Comments are closed.