Škola za 21 vek

Škola za 21 vek

U naredne tri godine više od milion učenika od petog do osmog razreda iz Srbije i zemalja Zapadnog Balkana biće obučeno veštinama programiranja, kritičkog razmišljan-ja i rešavanja problema u okviru projekta „Škole za 21. vek“ u koji je Vlada Velike Britanije uložila je više od 10 miliona funti.

Ovaj projekat u Srbiji sprovodi British Council u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Tim povodom sutra, sa početkom u 12 časova će u Muzeju nauke i tehnike (Dobračina 51) biti održana konferencija za novinare na kojoj će govoriti: Ana Brnabić, predsednica Vlade Republike Srbije, Milan Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Kler Sirs, direktorka za Zapadni Balkan, British Council, Denis Kif, ambasador Velike Britanije u Srbiji.

Tokom celodnevnog programa, biće organizovano i nacionalno takmičenje u programiran-ju osnovaca iz Srbije, panel diskusija na temu „Veštine za 21. vek“, kao i prezentacija i demonstracija Micro: bit uređaja.

Priprema mladih za nove profesije

Naš svet se brzo menja. Čak 65% od ukupnog broja đaka danas će raditi poslove koji još uvek ne postoje. Pripremanje mladih ljudi za svet sutrašnjice nikada nije bilo izazovnije.

Škole za 21. vek je regionalni program British Councila za podršku razvoja kapaciteta škola u zemljama Zapadnog Balkana kako bi svojim učenicima omogućile da steknu veštine koje su od suštinskog značaja za ostvarivanje pozitivnog doprinosa kulturi i privredi 21. veka.

U skladu sa promenama na nacionalnom nivou u obrazovnim politikama i razvoju novih obrazovnih standarda, kreiran je program podrške osnovnim školama širom regiona, kako bi ih upoznali sa inovativnom metodikom nastave i unapredili digitalne veštine mladih ljudi.

Ovaj program se sprovodi paralelno sa opštim nastavnim planom i programom u cilju razvoja veština kao što su digitalne veštine, veštine rešavanja problema i kritičkog razmišljanja, koje su učenicima neophodne za uspešnu karijeru na radnom mestu ili za nastavak obrazovanja.

Ovim programom su obuhvaćene sve osnovne škole širom Zapadnog Balkana, a usmeren je na razrede učenika uzrasta od 10 do 14 godina.

IZVOR: Kuća dobrih vesti

Comments are closed.