Pregršt nagrada za srpske pronalazače

Pregršt nagrada za srpske pronalazače

Na ovogodišnjoj listi dobitnika priznanja Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) našao se zavidan broj srpskih pojedinca i firmi.

Jadran Bandić, plastični hirurg i profesor Đura Koruga, pionir u oblasti nanotehnologija i osnivač Centra za molekularne mašine na Mašinskom fakultetu u Beogradu pobednici su takmičenja za pronalazača Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), a nagared će im biti uručene na proslavi jubileja Zavoda za intelektualnu svojinu, 16. novembra.

Dvojici istraživača nagrada WIPO Medal for Inventors u katerogiji pronalazača iili grupe pronalazača i patenta pripala je za pronalazak pod nazivom: “Analitičke metode procene tkiva”, jer je za navedeni pronalazak ostvarena patentna zaštita u oblasti koja doprinosi ranoj dijagnozi melanoma ili njegovoj prevenciji i to na jednom od najvećih tržišta sveta – na teritoriji SAD.

Na istom konkursu nagrada u okviru kategorije za pravna lica za registrovani industrijski dizajn (WIPO IP Enterprise Trophy) pripala je kompaniji Soma Group iz Beograda, koja je nosilac pet međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj koji se izvozi na tržište Evropske unije i Švajcarske.

Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo u oblasti društveno humanističkih nauka (WIPO Medal for Creativity) je Gorica Ljubenov, diplomirani arhitekta iz Beograda, za studijsku izložbu i prateću monografiju posvećenu tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini, koje predstavlja prirodno dobro od izuzetnog značaja.

Pronalazačima kradu izume

Pobednik u okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole (WIPO Schoolchildren‘s Trophy) je Sara Milošević, učenica trećeg razreda Gimnazije u Inđiji, za pronalazak pod nazivom “Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena”.

Njen pronalazk pripada oblasti inženjeringa, a odnosi se na trasformaciju izolatora barijum titanata (BaTiO3) dopiranjem lantanom u poluprovodnički materijal sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu.

Nagrada za izuzetno domaće pravno lice sa najvećim intenzitetom korišćenja međunarodnog sistema registracije žigova u proteklih godinu dana pripala je privrednom društvu za proizvodnju, preradu i promet Nelli doo iz Loznice, koje je tokom proteklih godinu dana u odnosu na sva domaća pravna lica imalo najveći broj podnetih međunarodnih prijava za žig.

IZVOR:MONDO.RS

Comments are closed.