Podsticaji na koje možete da računate ako se bavite poljoprivredom

Podsticaji na koje možete da računate ako se bavite poljoprivredom

Oprema za navodnjavanje, plugovi, sejalice, sadilice, vadilice, motokultivatori, berači, novi plastenici, ali i traktor, poljoprivrednici u Srbiji mogu da nabave i to za pola cene i to ukoliko koriste podsticaje koje daje država. Osim toga, regresira se i novac koji izdvajaju za mineralno đubrivo, a na koju još podršku poljoprivrednci mogu da računaju, pročitajte u “Blicovom” vodiču.

Ovo je podrška na koju bi mogli da računaju poljoprivredici, a koje je “Blicu” dostavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Podrška investicijama za nabavku novih mašina, opreme za unapređenjeprimarne poljoprivredne proizvodnje Podsticaji obuhvataju podršku programima za podršku investicijama za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje primarne proizvodnje biljnih kultura, uključujući i povrće, i to:

– nove mehanizacije i opreme za navodnjavanje (oprema i sistemi za navodnjavanje, prskalice, pumpe, raspršivači, slavine, agregati…)

– novih mašina i opreme za obradu zemljišta, setvu, sadnju, prihranjivanje/đubrenje, rezidbu, berbu/žetvu i transport (plugovi, tanjirače, priključni kultivatori, sejalice, sadilice, vadilice, rasipači mineralnog đubriva, nasloni za zasade, tresači i berači povrća, motokultivatori i druge priključne mašine)

– nove mehanizacije i opreme za zaštitu od bolesti, štetočina, korova, grada, niskih i visokih temperatura (protivgradna mreža sa nosačima, različiti materijali za pokrivanje povrtarskih kultura od izmrzavanja – agrotekstil, kao i materijali za pokrivanje zasada u cilju zaštite od visokih temperatura – mreže za senčenje, traktorske prskalice, traktorske kosačice, traktorski atomizeri, rotofreze, zadimljivači…)

– novih plastenika i opreme za proizvodnju u zaštićenom prostoru (konstrukcija za plastenike, folije za pokrivanje, folije za senčenje, mreže za senčenje, oprema za ventilaciju, hlađenje i grejanje, sistemi za navodnjavanje i đubrenje i oprema za ispitivanje parametara u zaštićenom prostoru)

– nove opreme i mašina za pripremu proizvoda za tržište (boks palete)

Podsticaji se utvrđuju u u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 odsto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je tri miliona dinara.

Podrška investicijama u preradi i marketingu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za nabavku opreme

Odnosi se na investicije u preradi i marketingu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda voća, povrća i grožđa. Maksimalni iznosi podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je pet miliona dinara, i to u iznosu od 50 odsto od iznosa investicije.

Podsticaji se odnose na programe podrške u marketing i preradu povrća, i to kroz sledeće investicije:

– oprema i uređaji za sušenje povrća (sušare, oprema za sušare, oprema i uređaji za sušenje u vakumu, osmotsko ili mikrotalasno sušenje, liofilizatori i druga oprema i uređaji)

– oprema i uređaji za zamrzavanje povrća (tuneli za rashlađivanje, tuneli za zamrzavanje i druga oprema i uređaji)

– oprema i uređaji za blanširanje, pasterizaciju i sterilizaciju povrća (blanšeri sa opremom, pasterizatori, sterilizatori, paster kada i druga oprema i uređaji)

– oprema i uređaja za prijem, preradu, punjenje i pakovanje proizvoda od povrća (vage, inspekcione trake, mehanički filteri, razne pumpe, odvajači vazduha, suvi i vazdušni prečistači, oprema i uređaji za vađenje semene lože, odvajanje, sečenje, ljuštenje, mlevenje i pasiranje povrća, razni uparivači, uređaji za punjenje, doziranje i odmeravanje, uređaji za pakovanje sa pratećom opremom, uređaji za zatvaranje ambalaže, uređaji za etiketiranje i druga oprema i uređaji).

Osnovni podsticaj za biljnu proizvodnju

Pravo na podsticaj imaju sve biljne kulture, osim prirodnih livada, pašnjaka i neobrađenog zemljišta. Iznos sredstava je 2dve hiljada dinara po hektaru i novac se uplaćuje na namenski račun podnosioca zahteva i namenjena su nadoknadi troškova u primarnoj biljnoj proizvodnji (pesticidi, zaštitna sredstva…).

Regres za mineralno đubrivo

Registrovana poljoprivredna gazdinstva koja se bave biljnom proizvodnjom, imaju pravo na regres za mineralno đubrivo za radove u poljoprivredi u iznosu od 10 dinara po kilogramu đubriva, najviše do 2.000 dinara po hektaru. Registrovana poljoprivredna gazdinstva, imaju pravo na regres ako u periodu od 1. oktobra prethodne godine do 30. septembra tekuće godine kupe đubrivo za radove u poljoprivredi.

Osiguranje useva, plodova, zasada i životinja

Regres se ostvaruje za površine koje su osigurane u periodu od 1. novembra prethodne do 31. oktobra tekuće godine u iznosu od 40 odsto, odnosno 45 odsto za područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, od visine plaćene premije osiguranja, bez uračunatog poreza na premiju neživotnog osiguranja, a odnosi se na useve i povrtarske plodove.

Podsticaj za kupovinu novih traktora

Ostvaruje na osnovu prihvatljivih troškova investicije za nabavku novog traktora snage motora do 100 kilovata (kW), sa standardnim delovima, uređajima i opremom uključujući pripadajuću traktorskuabinu, koji se prvi put upotrebljava za izvođenje poljoprivrednih radova u povrtarstvu, kao i u voćarstvu i vinogradarstvu, i koji je proizveden najkasnije tri godine pre godine u kojoj se ostvaruje pravo na odobravanje podsticaja. Podsticaji se utvrđuju u u iznosu od 50 odsto od vrednosti realizovane prihvatljive investicije umanjene za iznos sredstava na ime poreza na dodatu vrednost, odnosno u iznosu od 65 odsto od ove vrednosti u području sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi. Najviši ukupni iznos podsticaja koji korisnik može da ostvari u jednoj kalendarskoj godini je 1,8 miliona dinara.

(Danijela Nišavić)

 

IZVOR:BLIC.RS

Comments are closed.