OVI KLINCI ZARADE I DO 100.000 DINARA Od đaka iz malog banatskog mesta i njihove učiteljice TREBA SVI DA UČIMO

OVI KLINCI ZARADE I DO 100.000 DINARA Od đaka iz malog banatskog mesta i njihove učiteljice TREBA SVI DA UČIMO

Prošle godine kupili su svom drugu iz odeljenja sa posebnim potrebama specijalan bicikl kako bi mogao da ih prati na biciklijadi, a ove godine otići će na izlet. Deca iz IV-1, Osnovne škole “Žarko Zrenjanin” iz Kačareva od prvog razreda sakupljaju reciklažni otpad koji kasnije prodaju ili učestvuju na takmičenjima, a ideja je potekla od njihove nastavnice Branke Davidović.

– Prvi put sam se susrela sa reciklažom pre 20 godina, sećam se da je tada isto bila nagrada – ekskurzija, za odeljenje koje prikupi najviše otpada. Pre sedam godina krenuli smo da sakupljamo i limenke. Na jednoj od akcija smo uspeli da sakupimo celu tonu i tada smo kao nagradu dobili projektor – priseća se nastavnica.

Pored podizanja ekološke svesti, kroz ove akcije, decu uči i higijeni, snalaženju i, kako to nastavnica voli da kaže, da “sutra ne moraju da budu gladni”. Novac koji zarade, dele na jednake delove.

Godišnje zarade i do 100.000 dinara

– Na godišnjem nivou zaradimo i do 100.000 dinara, pritom tu su i donacije i nagrade od takmičenja. Limenke prodajemo dva puta godišnje, krajem prvog i drugog polugodišta. Kada je reč o njima, svako dete dobija svoju vrećicu sa novcem u vrednosti onoliko kilograma limenki koliko je sakupio, dok sav drugi otpad prodajemo u zavisnosti od toga kada se prikupi i taj novac je zajednički i koristi se za izlete – pojašnjava Davidovićeva.

Do sada, ova deca su isključivo uz svoj rad, volju nastavnice i podršku roditelja uspela sebi da obezbede odlazak do Obedske bare, Palića, Avale, Delibatske peščare…

Vode i roditelje

A ono što ovim izletima daje posebnu notu jeste to što na njih idu i roditelji.

– Važno mi je da sve to postane jedna porodična uspomena. Na moje izlete idu i roditelji, ne uvek svi, ali u većini slučajeva da. Jednom nam se desilo da smo prepunili autobus, pa su morali da idu i svojim privatnim vozilima – priča nastavnica.

IZVOR:BLIC.RS

Comments are closed.