Otrovane retke ptice kod Bačke Topole

Otrovane retke ptice kod Bačke Topole

Do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja na području Bačke Topole: na 17 lokacija pronađeno je oko 50 zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja. Stradalo je šest eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićene vrste, četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije prijavilo je Pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine trovanje divljih ptica kod Bačke Topole.

Ribočuvar zaštićenog područja Parka prirode “Bačkotopolske doline” pronašao je dve mrtve jedinke strogo zaštićenih ptica, mišara i eje močvarice, pored kojih su primećeni komadi mesa prebojeni crvenom supstancom.

Pretraga terena otkrila je do sada nezabeležen slučaj namernog trovanja divljih životinja, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Na 17 lokacija pronađeno je pedesetak zatrovanih mamaca i sakupljeno 18 uginulih životinja. Stradalo je šest jedinki eja močvarica i dva mišara koji su strogo zaštićeni, četiri gavrana, dve sive vrane, dve svrake, jedan gačac i jedna lisica, koje su zaštićene vrste.

Na osnovu prvih informacija jasno je da je u pitanju namerno i organizovano trovanje divljih životinja, verovatno usmereno ka divljim grabljivcima poput lisica i šakala.

Strahuje se da je na terenu ostao nepoznat broj zatrovanih mamaca budući da ih je teško pronaći u vegetaciji koja buja, a to može uzrokovati nova stradanja zaštićenih i ugroženih divljih vrsta.

“U okolini Bačke Topole bila živela su samo dva para gavranova. Ovim trovanjem ubijene su četiri jedinke, pa opravdano strahujemo da su nestala oba para. Ovo je nenadoknadiva šteta za našu prirodu”, izjavio je Akoš Harkai, predsednik Ekološkog društva “Arkus”.  

Ranijih godina ovakvi slučajevi istraživani su uz pomoć mađarskog tima sa profesionalnim psima tragačima, posebno obučenim da pronalaze uginule životinje, zatrovane mamce i postavljene otrove. Međutim, sada to nije moguće usled zatvaranja granica izazvanog pandemijom koronavirusa.

Izgled zatrovanih mamaca i položaj tela uginulih životinja ukazuju na to da je ponovo korišćen zabranjeni preparat “furadan”.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije apeluje na policiju i tužilaštvo da ovaj slučaj hitno istraže i pronađu počinioca jer je reč o krivičnom delu protiv životne sredine.

Podaci Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pokazuju da je u poslednjih 20 godina širom Srbije zabeleženo 320 slučajeva trovanja divljih ptica, a u svega nekoliko počinioci su pronađeni i kažnjeni.

IZVOR:RTS.RS

Comments are closed.