NOVINE NA SAJTU NBS Sve provizije biće lako izračunati

NOVINE NA SAJTU NBS Sve provizije biće lako izračunati

Malo koji klijent banke zna koliko novca godišnje ostavi banci kod koje ima otvoren tekući račun, za razne provizije i naknade, a da nije uzeo ni dinar kredita.

Od 17. marta naredne godine klijentima će biti daleko lakše da izračunaju ove troškove pa i da nađu banku koja nudi najpovoljnije provizije za usluge koje najčešće koriste. Uporedna lista tih troškova biće dostupna na sajtu Narodne banke Srbije, na njemu biti uporedno prikazano ukupno 14 raznih usluga koje banke naplaćuju klijentima.

Ukupno 14 usluga i provizija koje banke naplaćuju klijentima moći će da se uporede
Ova novina je deo Zakona o platnim uslugama, a klijenti će moći da saznaju praktično sve što ih intersuje. Među uslugama koje će biti markirane su: koliko košta vođenje tekućeg računa, bezgotovinski prenos dinara i evra iz jedne banke u drugu, cena dozvoljenog minusa. Tu je zatim i informacija koliku proviziju banke klijentima zaračunavaju na prijem novca iz inostranstva na devizni račun kod nas, koliko se plaća za korišćenje usluga mobilnog i elektorsnkog banakrastva, izdavanje čekova, kao i debitnih i kreditnih kartica. Među uslugama koje je zakon predvideo su i podizanje keša na šalaterima banaka kao i provizije vezane ze bankomate za kreditne i debitne kartice.Usluge će biti podeljene po tome da li se plaćanje ili podizanje novca obavlja na bankomatima ili šalterima u Srbiji ili van granica naše zemlje. Troškovi koje građani plaćaju za usluge koje banka obavlja preko trajnog naloga takođe će obavezno morati da budu prikazani. To su najčešće računi za komunalne troškove, električnu energiju, mobilnu tečefoniju i PTT, a tu je i direktno zaduženje. Pomenuti zakon je obavezao sve poslovne banke da dostave ove troškove kao i da prijave svaku promenu.

U banku bez lupe
Bankari će biti obavezni da klijentima jednom godišnje, a bez dodatnih troškova, dostave izveštaj o svim naknadama koje su platili. Izveštaj će morati da sadrži prikaz ovih troškova, plaćenih kamata, kao i onih koje je banka računala i pripisala u korist klijenta, te stope i iznose koje je on platio za razna zaduženja Ovaj izvod moraće da bude pregledan i jasan, odnosno slova i brojke neće više smeti da budu tako sitno ispisani da ih klijent, i uz korišćenje lupe, teško pročita, a baš ta sitna slova i fusnote najčešće ih dovode u zabludu.

Iz ovih podataka građani/klijenti će moći da saznaju kakve su razlike u visini troškova koje banke naplaćuju. Tako, recimo, vođenje tekućeg računa pojedine banke uopšte ne naplaćuju klijentima starim do 27 godina, ima i finanijskih kuće koje u tu kategoriju ubrajaju samo učenike i studente, kao i onih koji naplaćuju punu cenu. U zavisnosti od usluga koje se nude mesečno održavanje tekućeg računa banci se plaća od 150 do 660 dinara mesečno, a u većini banaka ovaj trošak je oko 350 dinara. Već više od godinu dana NBS na sajtu objavaljuje procente kamata na “minus” koje obračunavaju banke. Za dozvoljenu pozajmicu kamate su kreću od 11 odsto, koliko zaračunava ProKredit banka, pa do 35,40 koliko je kod Eurobanke na godišnjem nivou. Ovakvih čudnih raspona biće još samo do sredine marta 2019. godine.

D. Vujošević

 

IZVOR:DNEVNIK.RS

Comments are closed.