NAJTRAŽENIJI POSLOVI U SRBIJI

NAJTRAŽENIJI POSLOVI U SRBIJI

U Srbiji u kojoj hronično nema dovoljno posla jedino se u IT sektoru traži čovek više. Prava jagma vlada, pre svega, za programerima, kojih je daleko manje od potreba tržišta.

JAVA programer, PHP programer, NET Developer i iOS Developer su zanimanja, odnosno znanja koja se u Srbiji mogu najlakše unovčiti.

 Prema podacima sajta Infostud, tokom prošle godine, ponuda za ova zanimanja bila je veća od interesovanja kandidata. Iako kompanije za ove poslove nude plate od 1.000 pa čak i do 2.500 evra, kandidata sa ovim znanjem nema dovoljno.

– To je relativno mlad sektor koji je kod nas tek počeo da se razvija. U najvećem broju oglasa u kojima se traže programeri ne traži se formalno obrazovanje – dakle diploma nije uslov, već im je bitno znanje i iskustvo. To su obično ljudi koji su išli na različite kurseve ili je to bila stvar njihovog ličnog interesovanja, nakon čega su se zapošljavali u različitim firmama gde su to svoje znanje dodatno oblikovali i usavršili – kaže za „Blic“ Tatjana Vidaković iz Infostuda.

Ona primećuje da nove generacije već sada prepoznaju potencijal u tom sektoru i sve više njih posle srednje škole upisuje IT smerove na FON-u ili elektrotehnici. I to su najtraženiji smerovi na kojima se upisna kvota popuni u prvom krugu.

– Sa takvim trendom verujem da će se i ponuda na tržištu za jedno pet do 10 godina sigurno promeniti – kaže Vidaković.

Ako se posmatraju poslovi van IT sektora, najviše šanse da dođu do radne knjižice imali su inženjeri elektrotehnike i mašinstva, ali je za razliku od programera osnovni uslov za dobijanje posla u tom sektoru diploma fakulteta. Sledeći na listi traženih zanimanja bili su kuvar, automehaničar i frizer. S druge strane sve teže do posla dolaze fakturisti, operativci u marketing službi, supervizori prodaje, fizički radnici i operateri na računaru.

Analiza je pokazala da su poslodavci tokom 2015. godine najviše tražili radnike iz sfere trgovine ili prodaje, IT sektora, administracije i računovodstva, mašinstva i elektrotehnike.

Prosečan broj prijava po konkursu je bio 129, a najčešći traženi nivo obrazovanja je bila srednja stručna sprema.

Zabrinjavajući podaci

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji čak 150.000 mladih između 15 i 24 godine nakon završene osnovne škole ne nastavlja dalje obrazovanje niti radi. Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da je to poražavajući podatak i da država mora da se okrene ka tim mladim ljudima i pomogne im. Da je obrazovanje problem govori i podatak da su samo u jedan odsto oglasa za posao prošle godine traženi kandidati sa osnovnom školom. U čak 52 odsto oglasa uslov je bila završena srednja stručna škola, u 37 odsto visoka ili viša stručna sprema, u 10 odsto oglasa uslov su bile postdiplomske studije.

IZVOR:BLIC.RS

Comments are closed.