MRLJA NA ZAPADNOJ MORAVI Zatvoreno kupalište, reka mutna i prljava, pere se plaža

MRLJA NA ZAPADNOJ MORAVI Zatvoreno kupalište, reka mutna i prljava, pere se plaža

Radnici Sportskog centra “Mladost” jutros su ponovo podigli ustave na brani zbog pojave mrlje na kupalištu, a u toku je pranje platoa plaže.

Posle velikih problema sa vremenskim prilikama i vodostajem Zapadne Morave, na radost svih ljubitelja kupanja, na ovoj reci 8. avgusta konačno su spuštene ustave na brani.

Usled obilnih kiša u proteklom periodu Morava je bila mutna i prljava, a nakon spuštanja ustava i formiranja jezera voda nije bila najčistija, što je posledica izuzetno visokog vodostaja i priliva bujičnih voda sa mnogih pritoka Zapadne Morave.

Uprkos tome analize vode na početku kupališne sezone na gradskoj plaži su pokazale da je voda ispravna za kupanje.

– Prvi put je 11. avgusta primećena mrlja na površini Zapadne Morave koja je brzo i prošla jezerom. To mogu da posvedoče i brojni redovni posetioci gradske plaže koji su poput nas sa nevericom posmatrali tu pojavu na reci. Kako se u narednim danima mrlja ponavljala mi smo obavestili inspekcijske službe koje su zadužene za pomenutu pojavu. Njihova reakcija je izostala i mi do danas nismo obavešteni o njihovim aktivnostima vezanim za našu prijavu – rekao je direktor Sportskog centra “Mladost” Miloš Stevanić.

– Ustave su danas u jutarnjim časovima i četvrti put podignute za prethodnih devet dana – rekao je Stevanić.

Stevanić ističe da prilikom organizovanja manifestacije “Preplivavanja Morave” nisu ugrozili takmičare, a da je tada mrlja bila uočena u Moravi sigurno bi pomerili još jednom termin ove manifestacije. Tada su manifestaciju ispratile i dve lokalne televizije, čije bi kamere sigurno zabeležile ovu pojavu.

Stevanić podseća da su masne mrlje bile primetne na površini vode tokom kupališne sezone i prethodnih godina.

– Posao Sportskog centra “Mladost” nije da se bavi uzrocima ove loše pojave, čiji su izvori uzvodno od prostora koji je poveren na upravljanje našoj ustanovi – rekao je Stevanić.

IZVOR:BLIC.RS

Comments are closed.