Jednokratna pomoć za svako dete biće VEĆA

Jednokratna pomoć za svako dete biće VEĆA

Srbija će uskoro dobiti novi zakon o finansijskoj podršci porodici, koji predviđa niz novina, a jedna od najvećih je značajno veći roditeljski dodatak i isplata paušala umesto povraćaja PDV za bebi opremu. “Blic” ekskluzivno objavljuje sve promene u Zakonu, koji bi prema najavama trebalo da bude usvojen do kraja godine.

Naime, za prvu bebu iz budžeta biće isplaćen jednokratni iznos od 100.000 dinara, umesto trenutnih 39.345,83, a razlika je ogromna. Predviđeno je povećanje i za drugo (trenutno je 153.857,09 dinara), treće (trenutno je 276.930,09 dinara) i četvrto dete (trenutno je 369.236,22 dinara).

U Ministarstvu rada i socijalne politike “Blicu” nisu precizirali o kolikom uvećanju se tačno radi, ali su napomenuli da je ono “neznatno u odnosu na trenutne iznose”, kao i da će se i dalje isplaćivati u 24 mesečne rate.

Paušal umesto povraćaja PDV-a

Novina je i da će pravo na roditeljski dodatak imati i strani državljani, ako su stalno nastanjeni u Srbiji, pod uslovom da je dete rođeno u našoj zemlji. Ovo pravo moći će da ostvare i očevi, ako su majke strani državljani.

Usvajanjem novog zakona o porodici, povraćaj PDV-a na bebi opremu i definitivno će otići u istoriju. “Blic” saznaje da će umesto toga, roditelji primati paušal i to u iznosu od 5.000 dinara. On će se isplaćivati uz jednokratni iznos roditeljskog dodatka i prvu njegovu isplatu za drugo, treće i četvrto dete.

– Za razliku od sadašnjeg zakonskog rešenja, za njegovo ostvarivanje neće biti potrebno ispunjavanje dodatnih uslova vezanih za prihode porodice i skupljanje računa u dve godine, a ostvariće ga daleko veći broj korisnika tj. ostvariće se za svako dete za koje je ostvaren roditeljski dodatak – rečeno je “Blicu” u Ministarstvu rada i socijalne politike.

Kako su naveli, do predloženog iznosa se došlo deljenjem dosadašnje sume koja je izdvajana za PDV (300.000.000 dinara) na prosečan broj korisnika roditeljskog dodatka (62.000 dece). Iz ovoga se može zaključiti da će roditelji koji su imali pravo na povraćaj PDV na bebi opremu dobijati manje novca na ovaj način, ali će broj onih koji će primati paušal biti veći.

IZVOR:BLIC.RS

Comments are closed.